Re: palveluskoira


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Kroatianpaimenkoira-juttupalsta / Croatian Sheepdog Message Board ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti TRa , Heinäkuun 27, 2009 time: 00:44:31
----------------------------------------------------------------------

Re: palveluskoira

Vastineena juttuun: Re: palveluskoira, jonka kirjoitti: Pongo , Heinäkuun 26, 2009 time: 19:38:53:

Pongo kirjoitti:
» Mitä eroa on mudilla ja kroatianpaimenkoiralla?

Joku voisi sanoa tähän, että mitä eroa on suomenlapinkoiralla ja ruotsinlapinkoiralla..... minä kun en oikeasti tiedä.
Siis suurin ero on tuo valtionraja. Yksilöissä voi sitten olla eroja enemmänkin. Kun haet hyvää harrastuskoiraa, tutustu tulevan pennun vanhempiin ja muihin sukulaisiin. Itse ottaisin koiran sellaisista linjoista, millä on hyviä tuloksia lajista, mitä haluan harrastaa. Ja haluaisin nähdä vanhempia tässä lajissa "tositoimissa" Jos taas näitä ei ole, niin ainakin hyviä tuloksia jostakin harrastuslajista, se kuitenkin kertoo eniten, miten todennäköisesti tulevakin pentu omaa potentiaalia eri harrastuksiin. Luonnetesti hyvillä tuloksilla (osa-alueista millä on itselleen eniten merkitystä) voi olla extraa, mutten luottaisi pelkästään siihen.

Näkyvin ero rotumäärityksen mukaisella mudilla ja kroaatilla on, että kroaatti on aina musta, mudeja voi sitten olla muunkin värisiä.

» Onko paljon eroa esim. taistelutahdossa ja toimintakyvyssä?

Ainakin omilla kroaateila nuo on ollet vähintäänkin riittäviä. Yksilöissä voi olla enemmänkin eroja, mutta jos nyt pelkistetysti yleistetään, niin omista kokemuksistani tuntuu, että kroatilaiset ovat säilyttäneet tosi hyvin rodussaan työkoiran ominaisuudet. Aina en ole ihan yleisellä tasolla vakuuttunut unkarilaisista tässä, saattaa tosin johtua vain siitäkin, että mudeja on niin paljon enemmän ja mukaan mahtuu helpommin niitäkin, joita ei voi suositella harrastuskoiraksi (esim. turhan arkoja, toimintakyvyssä parantamisen varaa, ehkä jalostuksessa on merkannut näyttelymeriitit enemmän kuin muut tulokset...)... tosin kyllähän tosi on että kummastakin rodusta voi löytää huippuyksilön, kuten sanoin, rodusta rippumatta kiinnitä huomiota vanhempiin ja lähisukulaisiin. Itseni on kroaatit (lähinnä kroatilaiset kisaavat kropait) sen verran hyvin vakuuttaneet, että todennäköisesti pysyttelen kyllä ihan tässä rodussa jatkossakin, ei ole syytä vaihtaa. Ja nämä tosiaan on ihan henkilökohtaisia mielipiteitäni, turha kenenkään on vetää hernettä nenään, jos on eri mieltä (rotujen eroista).

» Entä miten suhtautuvat vieraisiin ihmisiin?

Tässä jos missä vaikuttaa enemmän yksilö. Kroaateissa ainakin osa on varautuneita, mitä pitää sitten ihan erikseen hartaudella sosiaalistaa, ettei tule ongelmia ja osa taas hyvinkin sosiaalisia. Esim. oma narttumme ei juuri vieraista perusta (nyt vanhempana ne on "ilmaa"), uros taas varsinkin nuorempana oli vähän liiankin sosiaalinen (= hyppimässä kaikkien tuntemattomienkin syliin), onneksi vanhemmiten on sentään tuosta ikävästä tavasta päästy eroon. Uskosin, että mudeissa on sama homma, osa on varaantuneempia, osa taas ei.

» Minua ei agility kiinnosta lainkaan, vain pk-lajit ja toko. :)
» Täydellinen kiinnostuksen puute johtunee nykyisestä rodusta, joka ei olisi parhaimmillaan agissa.

Aha, osa tuntuu valitsevan mudin ja kroaatin välillä (agia silmällä pitäen) mudi-nartun jos haluaa medin, ja kroaatin jos haluaa maxin. Tuosta voi päätellä, että ainakin Suomessa keskimäärin kroaatit on isompia. Tosin ei se sitä tarkoita, että 100% varmuudella mudi-narttu olisi medi (löytyy myös makseja, Suomestakin) ja taas 100% varmuudella kroaatti olisi aina maxi (medejä ei löydy Suomesta, mutta ainakin pari kisavaa mediä löytynee keskieuroopasta).

Mistä PK-lajeista olisit kiinnostunut?

--
- TRa


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Kroatianpaimenkoira-juttupalsta / Croatian Sheepdog Message Board ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]