Re: Vaikuttaa hienolta rodulta


[ Vastineet / Follow Ups ] [ Kroatianpaimenkoira-juttupalsta / Croatian Sheepdog Message Board ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti Tommi Raita-aho , Helmikuun 2, 2009 time: 15:13:53
----------------------------------------------------------------------

Re: Vaikuttaa hienolta rodulta

Vastineena juttuun: Vaikuttaa hienolta rodulta, jonka kirjoitti: Katsu , Helmikuun 2, 2009 time: 13:57:31:

Katsu kirjoitti:
» Tässä pienoisen pentukuumeen valtaamana olen kahlannut koirarotuja läpi :) Kroatianpaimenkoira vaikuttaa lähes täydelliseltä koiralta. Olen kiinnostunut ensisijaisesti agilitysta ja sitä kiinanharjakoirien kanssa harrastanutkin monta vuotta. Harjakoira ei todellakaan ole mikään helppo agilityrotu ja muutenkin haluaisin seuraavaksi koiran joka olisi "enemmän koira".

Hienoa, että olet kiinnostunut kroaatista!

» Asumme maalla ja meillä on iso piha, siitä pääsee myös suoraan mettään. Lapsia on tällä hetkellä 4-vuotias ja toinen tulossa tässä keväällä, koiran hankinta ajoittuisi aikaisintaan 2 vuoden päähän. Muita koiria tulisi silloin todennäköisesti olemaan 2 vanhaa kiinanharjakoiraa. Miltä tällainen perhe kuulostaa? Voisiko kroaatti sopia meille?

OK, kun vain muistaa että kroaatti on aktiivinen koira. Todennäköisesti aika eri maailmasta kuin harjakoira, vaikka rotua en niin hyvin tunnekaan. Kotioloisa kroaatti
osaa kylä rentoutua ja makaa vaika tyytyväisenä sohvalla, kunhan on muuten
saanut tarpeeksi aktiivista tekemistä. Sohvakoiraksi (+ pelkät tylsät hihnalenkit +
ehkä kerta viikon treenit) siitä ei ole.

» Pentueita ei Suomessa ilmeisesti tuhka tiheään ole. Kuinka hankalaa on koiran tuonti Kroatiasta?

Meidän kummatkin koirat on tuotettu Kroatiasta. Suhteista on varmasti hyötyä,
tuntuu, että ilman Alenia (Marekowicz), meillä ei varmaan olisi yhtään kroaattia.

» Rodussa miinuspuolena olen ymmärtänyt olevan haukkuherkkyyden, ovatko kuinka mahdottomia? Toisaalta se ei meillä kotona hirveästi merkitse, kun naapureita ei ihan seinän takana ole.

Periaatteesa kroaatti ei ole tyhjän räksyttäjä. Mutta ilmoittaa kyllä haukkumalla helposti moniakin asioita. Riippuu ihan yksilöstä kuinka herkästi tämä tapahtuu.
Meillä Puubi on hiljainen, Satir "Satiainen" taas ihan eri maata. Tosin ei Satiskaan mitenkään turhaan hauku, kunhan on asiaa vähän turhan herkästi :-) Hiljenee kyllä melko hyvin komennosta.

» Mutta seuramme agilitykentällä ei saa haukkua, miten herkkiä ovat sellaisissa tilanteissa?

Anteeksi, mutta missä seurassa on agilitykentällä haukkuminen (kokonaan) kielletty?
Suosittelisin kyllä seuran vaihtamista, jos haluat menestyä. Suurin osa nopeimmista
koirista haukkuu ainakin jonkin verran agilityssa. Suurin osa kroateistakin kuumenee agilitysta sen verran, että meteliä varmasti lähtee. Poikkeus tietenkin vahvistaa säännön, Puubi haukkuu vain, jos oma ohjaaja menee toisen koiran kanssa. Muista ei välitä mitään. Tosin radalla jopa Puubi saattaa haukkua, jos oma käskytys om myöhässä. Kiihkeimmät koirat, kuten Satiainen haukkuvatkin radalla lähes kokoajan mennessääm...
Seuran vaihto olisi varmasti huomattavasti helpompaa kuin Satiaisen totaalihiljentäminen agikentällä. Ei siis taitaisi suurimmalle osalle kiihkeimmistä koirista tuon haukun rajoittaminen kentällä kokonaan sopia, taitaisi agilitykin alkaa maistua sitten puulta jos ei mitään riemun kiljahduksia sallita... Jos se haukkuminen haittaa omaa vuoroa odotellessa, niin eikö niitä koiria voi pitää vähän kauempana siitä kentän reunasta? Vaikka autossa rataantutustumisen ajan? Meilläkään (kun omat korvat ei kestä) Satis ei juuri koskaan odota vuoroaan siinä aivan kentän vieressä.

» Turkin hoito ei varmaan ole kovin hankalaa, en ole turkinhoidosta kovin innostunut. Lähteekö miten paljon karvaa?

Kroaatin turkkia ei hoideta. Eli helppoa on :-) karvanlaähtöaikaan jonkin verran lähtee karvaa.

» Harmi kun näitä on vielä niin vähän Suomessa, hankala tutustua koirayksilöihin. Mutta täytyy yrittää jostain näyttelystä bongata, vaikkakin niissä nykyään aika vähän käyn.

Hmm... vai näyttelyistä, en kyllä suosittele, tylsistä näyttelyistä saa varmaan ihan väärän kuvan koirasta. Eikä kroaatteja juuri näyttelyissä niin kauheasti käy, enemmän varmaan näkee agikisoissa, kun suuri osa Suomen kroaateista kisaa agissa (ainakin Matti, Puubi, Satiainen, Pimpo, Myyrä, Kapseli, Tiuku..) ja lisääkin starttaajia tulee varmaan tämän vuoden aikana. Koiriin kannattaa tutustua vaikka treenikentällä, juuri agikisoissa, ja sitten ihan kotioloissa. Meillekin voi tulla vaikka tutustumaan, kunhan nyt sopii asiasta etukäteen.

tv.
- TRa, tra@iki.fi


----------------------------------------------------------------------

Vastineet / Follow Ups:

[ Vastineet / Follow Ups ] [ Kroatianpaimenkoira-juttupalsta / Croatian Sheepdog Message Board ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]