Vaikuttaa hienolta rodulta


[ Kroatianpaimenkoira-juttupalsta / Croatian Sheepdog Message Board ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]

Jutun lähetti Katsu , Helmikuun 2, 2009 time: 13:57:31
----------------------------------------------------------------------

Vaikuttaa hienolta rodulta

Tässä pienoisen pentukuumeen valtaamana olen kahlannut koirarotuja läpi :) Kroatianpaimenkoira vaikuttaa lähes täydelliseltä koiralta. Olen kiinnostunut ensisijaisesti agilitysta ja sitä kiinanharjakoirien kanssa harrastanutkin monta vuotta. Harjakoira ei todellakaan ole mikään helppo agilityrotu ja muutenkin haluaisin seuraavaksi koiran joka olisi "enemmän koira".

Asumme maalla ja meillä on iso piha, siitä pääsee myös suoraan mettään. Lapsia on tällä hetkellä 4-vuotias ja toinen tulossa tässä keväällä, koiran hankinta ajoittuisi aikaisintaan 2 vuoden päähän. Muita koiria tulisi silloin todennäköisesti olemaan 2 vanhaa kiinanharjakoiraa. Miltä tällainen perhe kuulostaa? Voisiko kroaatti sopia meille?

Pentueita ei Suomessa ilmeisesti tuhka tiheään ole. Kuinka hankalaa on koiran tuonti Kroatiasta?

Rodussa miinuspuolena olen ymmärtänyt olevan haukkuherkkyyden, ovatko kuinka mahdottomia? Toisaalta se ei meillä kotona hirveästi merkitse, kun naapureita ei ihan seinän takana ole. Mutta seuramme agilitykentällä ei saa haukkua, miten herkkiä ovat sellaisissa tilanteissa?

Turkin hoito ei varmaan ole kovin hankalaa, en ole turkinhoidosta kovin innostunut. Lähteekö miten paljon karvaa?

Harmi kun näitä on vielä niin vähän Suomessa, hankala tutustua koirayksilöihin. Mutta täytyy yrittää jostain näyttelystä bongata, vaikkakin niissä nykyään aika vähän käyn.


[ Teen vastineen / Send Follow Up (Ilman alkuperäistä / without original) ]
[ Teen vastineen / Send Follow Up (Alkuperäinen lainattuna / original quoted) ]
----------------------------------------------------------------------


Jutun lähetti Tommi Raita-aho , Helmikuun 2, 2009 time: 15:13:53

Vastineena juttuun: Vaikuttaa hienolta rodulta, jonka kirjoitti: Katsu , Helmikuun 2, 2009 time: 13:57:31:

Katsu kirjoitti:
» Tässä pienoisen pentukuumeen valtaamana olen kahlannut koirarotuja läpi :) Kroatianpaimenkoira vaikuttaa lähes täydelliseltä koiralta. Olen kiinnostunut ensisijaisesti agilitysta ja sitä kiinanharjakoirien kanssa harrastanutkin monta vuotta. Harjakoira ei todellakaan ole mikään helppo agilityrotu ja muutenkin haluaisin seuraavaksi koiran joka olisi "enemmän koira".

Hienoa, että olet kiinnostunut kroaatista!

» Asumme maalla ja meillä on iso piha, siitä pääsee myös suoraan mettään. Lapsia on tällä hetkellä 4-vuotias ja toinen tulossa tässä keväällä, koiran hankinta ajoittuisi aikaisintaan 2 vuoden päähän. Muita koiria tulisi silloin todennäköisesti olemaan 2 vanhaa kiinanharjakoiraa. Miltä tällainen perhe kuulostaa? Voisiko kroaatti sopia meille?

OK, kun vain muistaa että kroaatti on aktiivinen koira. Todennäköisesti aika eri maailmasta kuin harjakoira, vaikka rotua en niin hyvin tunnekaan. Kotioloisa kroaatti
osaa kylä rentoutua ja makaa vaika tyytyväisenä sohvalla, kunhan on muuten
saanut tarpeeksi aktiivista tekemistä. Sohvakoiraksi (+ pelkät tylsät hihnalenkit +
ehkä kerta viikon treenit) siitä ei ole.

» Pentueita ei Suomessa ilmeisesti tuhka tiheään ole. Kuinka hankalaa on koiran tuonti Kroatiasta?

Meidän kummatkin koirat on tuotettu Kroatiasta. Suhteista on varmasti hyötyä,
tuntuu, että ilman Alenia (Marekowicz), meillä ei varmaan olisi yhtään kroaattia.

» Rodussa miinuspuolena olen ymmärtänyt olevan haukkuherkkyyden, ovatko kuinka mahdottomia? Toisaalta se ei meillä kotona hirveästi merkitse, kun naapureita ei ihan seinän takana ole.

Periaatteesa kroaatti ei ole tyhjän räksyttäjä. Mutta ilmoittaa kyllä haukkumalla helposti moniakin asioita. Riippuu ihan yksilöstä kuinka herkästi tämä tapahtuu.
Meillä Puubi on hiljainen, Satir "Satiainen" taas ihan eri maata. Tosin ei Satiskaan mitenkään turhaan hauku, kunhan on asiaa vähän turhan herkästi :-) Hiljenee kyllä melko hyvin komennosta.

» Mutta seuramme agilitykentällä ei saa haukkua, miten herkkiä ovat sellaisissa tilanteissa?

Anteeksi, mutta missä seurassa on agilitykentällä haukkuminen (kokonaan) kielletty?
Suosittelisin kyllä seuran vaihtamista, jos haluat menestyä. Suurin osa nopeimmista
koirista haukkuu ainakin jonkin verran agilityssa. Suurin osa kroateistakin kuumenee agilitysta sen verran, että meteliä varmasti lähtee. Poikkeus tietenkin vahvistaa säännön, Puubi haukkuu vain, jos oma ohjaaja menee toisen koiran kanssa. Muista ei välitä mitään. Tosin radalla jopa Puubi saattaa haukkua, jos oma käskytys om myöhässä. Kiihkeimmät koirat, kuten Satiainen haukkuvatkin radalla lähes kokoajan mennessääm...
Seuran vaihto olisi varmasti huomattavasti helpompaa kuin Satiaisen totaalihiljentäminen agikentällä. Ei siis taitaisi suurimmalle osalle kiihkeimmistä koirista tuon haukun rajoittaminen kentällä kokonaan sopia, taitaisi agilitykin alkaa maistua sitten puulta jos ei mitään riemun kiljahduksia sallita... Jos se haukkuminen haittaa omaa vuoroa odotellessa, niin eikö niitä koiria voi pitää vähän kauempana siitä kentän reunasta? Vaikka autossa rataantutustumisen ajan? Meilläkään (kun omat korvat ei kestä) Satis ei juuri koskaan odota vuoroaan siinä aivan kentän vieressä.

» Turkin hoito ei varmaan ole kovin hankalaa, en ole turkinhoidosta kovin innostunut. Lähteekö miten paljon karvaa?

Kroaatin turkkia ei hoideta. Eli helppoa on :-) karvanlaähtöaikaan jonkin verran lähtee karvaa.

» Harmi kun näitä on vielä niin vähän Suomessa, hankala tutustua koirayksilöihin. Mutta täytyy yrittää jostain näyttelystä bongata, vaikkakin niissä nykyään aika vähän käyn.

Hmm... vai näyttelyistä, en kyllä suosittele, tylsistä näyttelyistä saa varmaan ihan väärän kuvan koirasta. Eikä kroaatteja juuri näyttelyissä niin kauheasti käy, enemmän varmaan näkee agikisoissa, kun suuri osa Suomen kroaateista kisaa agissa (ainakin Matti, Puubi, Satiainen, Pimpo, Myyrä, Kapseli, Tiuku..) ja lisääkin starttaajia tulee varmaan tämän vuoden aikana. Koiriin kannattaa tutustua vaikka treenikentällä, juuri agikisoissa, ja sitten ihan kotioloissa. Meillekin voi tulla vaikka tutustumaan, kunhan nyt sopii asiasta etukäteen.

tv.
- TRa, tra@iki.fi


[ Teen vastineen / Send Follow Up (Ilman alkuperäistä / without original) ]
[ Teen vastineen / Send Follow Up (Alkuperäinen lainattuna / original quoted) ]
----------------------------------------------------------------------
Jutun lähetti Katsu , Helmikuun 3, 2009 time: 07:15:46
Vastineena juttuun: Re: Vaikuttaa hienolta rodulta, jonka kirjoitti: Tommi Raita-aho , Helmikuun 2, 2009 time: 15:13:53:

Positiivista sekin, että näin (määrällisesti) pienen rodun palstalla sain samana päivänä vastauksen. Mahtavaa!

Aktiivista elämää olisi tarkoitus koiran kanssa viettää. Muutkin harrastusmuodot kiinnostavat, tosin agility olisi se johon tosissaan panostettaisiin. Vapaana juoksemista myös metsässä olisi paljon. Harjakoirakin on aktiivinen, milloin se sille sopii. Jos ulkona vaikka tihuuttaa sadetta se kääntyy ovella takaisin "joo, mene yksinäs, minä menen takaisin peiton alle" :) Toisaalta parhaat kisasuoritukset on tehty rankkasateessa... mutta haluaisin koiran, joka ei ole prinsessa, vaan aina valmis toimintaan. Miten kroaatti muuten suhtautuu toisiin koiriin? Perhepiirissämme on melkein kaikilla koiria (pieniä).

Tuosta kentän haukkukiellosta. Eipä sitä muuten olisi, mutta lähiseudun asukkaat ovat haukkumisesta valittaneet ja koska tarkoituksenamme on ollut myös päästä rakentamaan alueelle halli, se ei onnistu jos valituksia vielä tulee. Kartoitamme kyllä muitakin harjoituspaikkoja, joten voihan olla että pääsemme parempaan paikkaan treenaamaan jo sitten, kun tuleva koirani on siinä iässä. Seuraa en haluaisi vaihtaa, eikä vaihtoehtojakaan liiemmälti ole.

Täytyypä yrittää myös kisoista bongata näitä koiria, tosin tänä kesänä saattaa vauvan kanssa jäädä kisareissut vähemmälle, ja kisakoirakin on jo 9 v. Käyköhän kukaan kroaatin kanssa Jyväskylässä kisaamassa?

Miksipä en voisi tulla siellä Lempäälässäkin käymään jossain vaiheessa, vaikka samalla kun käyn Tampereella mummoani tervehtimässä.


[ Teen vastineen / Send Follow Up (Ilman alkuperäistä / without original) ]
[ Teen vastineen / Send Follow Up (Alkuperäinen lainattuna / original quoted) ]
----------------------------------------------------------------------
Jutun lähetti TRa , Helmikuun 3, 2009 time: 14:45:57
Vastineena juttuun: Re: Vaikuttaa hienolta rodulta, jonka kirjoitti: Katsu , Helmikuun 3, 2009 time: 07:15:46:

Katsu kirjoitti:
» Positiivista sekin, että näin (määrällisesti) pienen rodun palstalla sain samana päivänä vastauksen. Mahtavaa!

» Aktiivista elämää olisi tarkoitus koiran kanssa viettää. Muutkin harrastusmuodot kiinnostavat, tosin agility olisi se johon tosissaan panostettaisiin. Vapaana juoksemista myös metsässä olisi paljon. Harjakoirakin on aktiivinen, milloin se sille sopii. Jos ulkona vaikka tihuuttaa sadetta se kääntyy ovella takaisin "joo, mene yksinäs, minä menen takaisin peiton alle" :) Toisaalta parhaat kisasuoritukset on tehty rankkasateessa... mutta haluaisin koiran, joka ei ole prinsessa, vaan aina valmis toimintaan. Miten kroaatti muuten suhtautuu toisiin koiriin? Perhepiirissämme on melkein kaikilla koiria (pieniä).

Tuo sopii kyllä kuin nyrkki silmään, eli aina valmiina ja kaikkeen :-)
Meillä ainakin tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa. Tuntuvat hyvin
lukevan "koiraa" ja laumajärjestys on helposti selvä ilman suurempia
kärhämöintejä, urostenkaan kesken. Tietenkin yksilöeroja on, ei varmaan
kaikki tule toimeen toisten koirien kanssa, lähinnä kyllä taitaa vaan
ne ongelmat olla sitten siellä narun toisessa päässä. Aika usein
kun huonosti käyttäytyvillä koirilla on se suhdekin pielessä omistajansa
kanssa. Koira ns. "pomottaa" ja tekee täsmälleen mitä itse tykkää, eikä koe
asemaansa turvalliseksi, jos omistaja on huono johtaja. Ja soppa on valmis....

» Tuosta kentän haukkukiellosta. Eipä sitä muuten olisi, mutta lähiseudun asukkaat ovat haukkumisesta valittaneet ja koska tarkoituksenamme on ollut myös päästä rakentamaan alueelle halli, se ei onnistu jos valituksia vielä tulee. Kartoitamme kyllä muitakin harjoituspaikkoja, joten voihan olla että pääsemme parempaan paikkaan treenaamaan jo sitten, kun tuleva koirani on siinä iässä. Seuraa en haluaisi vaihtaa, eikä vaihtoehtojakaan liiemmälti ole.

Niin suosittelen kyllä hallia jonnekin muualle kuin ihan keskeiselle
asuinalueelle. Pääsee varmasti paremmalla sovulla, kun ei ne kaikki
koirat koko aikaa ihan hiiren hiljaa kuitenkaan ole.
Meidän "treeninavetankin" naapuri käy aina haukkumisesta säännöllisesti
kerran vuodessa vaittamassa. Eli syksyllä kun aletaan treenata
kesäkauden jälkeen navetalla. Uskosin, että ongelma on silloin kun on
vielä niin lämmintä, että ikkunat on talossa auki, niin kuuluu sisälle.
Talvella ei ole koskaan valittanut. Ja sitten taas kesällä ei juurikaan
reenata "navetalla" vaan kentällä keskellä metsää, niin ei ole ongelmia.

» Täytyypä yrittää myös kisoista bongata näitä koiria, tosin tänä kesänä saattaa vauvan kanssa jäädä kisareissut vähemmälle, ja kisakoirakin on jo 9 v. Käyköhän kukaan kroaatin kanssa Jyväskylässä kisaamassa?

Silloin sun tällöin me ollaan käyty, mutta valitetavasti juuri nyt ei ole
suunnitelmissa kisareissua Jyväskylään.

» Miksipä en voisi tulla siellä Lempäälässäkin käymään jossain vaiheessa, vaikka samalla kun käyn Tampereella mummoani tervehtimässä.

Tervetuloa!

--
- TRa


[ Teen vastineen / Send Follow Up (Ilman alkuperäistä / without original) ]
[ Teen vastineen / Send Follow Up (Alkuperäinen lainattuna / original quoted) ]
----------------------------------------------------------------------
Jutun lähetti malla , Helmikuun 7, 2009 time: 13:41:23
Vastineena juttuun: Re: Vaikuttaa hienolta rodulta, jonka kirjoitti: TRa , Helmikuun 3, 2009 time: 14:45:57:

Hauskaan rotuun olet pätynyt, mutta todellakin rotu on aktiivinen eli tarttee sitä tekemistä tai alkaa kierrokset nousta.

Mulla on melkeen 3v uros Matti, joka kiihtyy nollasta tsiljoonaan nano-sekunnissa etenkin agilityssa. Ja silloin lähtee ääntä... ei niinkään rataa tehdessä vaan siihen valmistautuessa, kun irrotat hihnan niin viimeistän sitten huuto alkaa. Vaatii kiihteytensä takia ohjaajalta paljon, mulla vanhemmat koirat snautsereita, sellasia diiseleitä, niitä piti aina kiihdyttää lisää, joten arvannet, että tässä on ollut välillä hukassa :) Mutta mähän halusin vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Alotettiin kisaaminen vuosi sitten ja vasta 1 0-tulos plakkarissa. Nyt viisaampana alottaisin kisaamisen myöhemmin, jotta pää kestäisi paremmin.

Työskentelee todella kybällä, mieletön miellytämisenhalu, työhullu, joka ei motivointia tarvi päinvastoin oltava tarkkana ettei kiihdy liikaa ja pää hajoa. Matin hermorakenteessa on kyllä parantamisen varaa. Kotona rauhallinen ja huomaamaton, helppo koira muuten. Vaatimaton peruskoira, joka tyytyy vähään mutta vaatii paljon toimintaa, mutta ei sentään sekoa, jos pari pvää otetaan iisimmin.

Me voidaan kyllä lähteä kisaamaan keskemmälle Suomea niin tokossa kuin agissa, mutta ootetaan kuitenkin parempia kelejä. Matin kasvattajalle (kennel Takkutukan) on suunnitteilla kroaattipentuja v 2010.

t; malla sarimo ja masalan matti


[ Teen vastineen / Send Follow Up (Ilman alkuperäistä / without original) ]
[ Teen vastineen / Send Follow Up (Alkuperäinen lainattuna / original quoted) ]
----------------------------------------------------------------------
Jutun lähetti Katsu , Helmikuun 9, 2009 time: 15:11:27
Vastineena juttuun: Re: Vaikuttaa hienolta rodulta, jonka kirjoitti: malla , Helmikuun 7, 2009 time: 13:41:23:

Äitienpäivänä varmaan on Jyväskylässä taas kisat. Sinne olisi tarkoitus lähteä päivää viettämään ihan katsojan ominaisuudessa, jos nyt en satu silloin olemaan synnytyslaitoksella. Asutaan Jyväskylästä n. 35 kilometrin päässä.

2010 tulee todennäköisesti meille liian pian, mutta pidetään kuitenkin muistissa.


[ Teen vastineen / Send Follow Up (Ilman alkuperäistä / without original) ]
[ Teen vastineen / Send Follow Up (Alkuperäinen lainattuna / original quoted) ]
----------------------------------------------------------------------


[ Kroatianpaimenkoira-juttupalsta / Croatian Sheepdog Message Board ] [ Vain aloitusotsikot / only starting Subjects ] [ FAQ ]